Kunst en cultuur

Categorie | Cultuureducatie >> Programma voor de basisscholen

Programma voor de basisscholen

De gemeente ondersteunt al sinds 2008 een succesvol cultuureducatieprogramma op de basisscholen. Alle 16 basisscholen in Zwartewaterland nemen hieraan deel. Het aanbod bestaat uit vijf culturele disciplines: muziek, erfgoed, literatuur, beeldend en voorstelling. De scholen stemmen ieder jaar samen het aanbod af. Ze bepalen daarbij zelf welke onderdelen het beste aansluiten bij hun identiteit.

Het programma wordt financieel gedragen door de basisscholen en door een bijdrage uit de provinciale subsidieregeling Cultuur aan de Basis 2.0. De Gemeente Zwartewaterland draagt zorg voor de coördinatie van het programma door de inzet van een cultuurcoach. 

Bij het lesaanbod wordt zoveel mogelijk de samenwerking gezocht met plaatselijke culturele instellingen en organisaties. Het Muziekcentrum Zwartewaterland verzorgt de muzieklessen, de Bibliotheek Zwartewaterland organiseert de kinderboekenweek en kunnen de leerlingen een bezoek brengen aan een groot aantal musea en monumenten in onze gemeente. Dit versterkt de lokale eigenheid van het programma en laat de leerlingen kennis maken met het rijke en brede eigen culturele erfgoed. 

Nieuw lesmateriaal

Leerlingen van de basisscholen in Zwartewaterland kunnen in het nieuwe schooljaar kennis maken met een nieuw spannend en educatief bordspel. Het spel met de titel ‘Hasselt en de verloren munt’ gaat over de historie van Hasselt als middeleeuwse Hanzestad. Wethouder Jan van der Poel presenteerde het spel op donderdag 9 juni 2022 aan een schoolklas van OBS De Toermalijn. Als toepasselijk decor fungeerde de trouwzaal in het Oude Stadhuis in Hasselt. Lees meer

Programma

Hieronder kunt u een indruk krijgen van de programma's van de afgelopen twee schooljaren. Klik op de afbeelding om de pdf te openen.

programma cultuureducatie 2021-2022  

programma cultuureducatie 2022-2023