Recreatie en toerisme

Categorie | Landschappen en parken >> Van Stolkspark in Hasselt

Van Stolkspark in Hasselt

Het park is in het begin van de 19de eeuw in de Engelse landschapsstijl aangelegd op de oude stadswallen van Hasselt. De vormen van het 17de-eeuwse bastion zijn in het park nog herkenbaar. In het park zijn een aantal bijzondere bomen en planten te vinden, waaronder een Goudes (Fraxinus excelsior). Verder is er in het park een pauwenhok en een muziekkoepel te vinden. De muziekkoepel heeft onlangs via een burgerinitiatief een flinke opknapbeurt gekregen. Het park wordt aan beide kanten omgeven door twee begraafplaatsen.

Algemene Begraafplaats
In het oosten bevindt zich de Algemene Begraafplaats uit 1839. Het neogotische baarhuisje dateert uit omstreeks 1880. In het park zijn ee aantal graven te vinden van prominente Haselters, waaronder dominee Bruna en de grafsteen van Derk van Assen en Berendina Grolleman, beide omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

R.K. begraafplaats
In het noordoosten ligt de R.K. begraafplaats uit 1878, voorzien van een baarhuisje met geveltorentje. De kapel is in 2019 gerestaureerd en doet nu ook dienst als bidkappelletje.

Joodse begraafplaats

Op een ander bastion (Bolwerk), iets meer naar het noorden, bevindt zich ook nog de Joodse begraafplaats. In 2015 is er op initiatief van de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland bij de begraafplaats een monument geplaatst voor de weggevoerde joden uit Hasselt.