Kunst en cultuur
Categorie | Kunst Openbare Ruimte >> Kunst in Hasselt
Naam kunstwerk: Twee Hasselter Aken
Kunstenaar: Eric Claus (Haarlem 3 juni 1936)
Plaatsing: 1981
Locatie: Meyersbolwerk, Hasselt
Materiaal: brons
Toelichting: Het beeld toont twee zeilende Hasselter aken. De Hasselter aak is een scheepstype dat omstreeks 1900 op de scheepswerven in Hasselt en omgeving is ontwikkeld. Het kunstwerk is in 1981 geplaatst ter ere van het afronden van de restauratie van de grachten en kades in Hasselt. Kunstenaar Eric Claus werkt vooral in brons. Hij heeft een zeer grote productie en zijn beelden zijn te vinden in heel veel steden in Nederland.
Externe links: Eric Claus (website) l Eric Claus (wikipedia)
Naam kunstwerk: Man – Vrouw - Kind
Kunstenaar: Titus Leeser (Keulen 14 oktober 1903 – Zwolle 3 mei 1996)
Plaatsing: 1980
Locatie: Woonzorgcentrum De Hazelaar, Hasselt
Materiaal: brons
Toelichting: Het beeld is oorspronkelijk gemaakt voor het toenmalige bejaardenhuis op de hoek van de Dr. HAW van der Vechtlaan en Telvorenstraat. Door de bouw van het gemeentehuis op deze plek werd het kunstwerk omstreeks 1994 herplaatst op de huidige locatie. Het beeld van Titus Leeser is één van de eerste kunstwerken dat in Hasselt werd geplaatst. De moderne vormgeving werd niet door iedereen gewaardeerd. In de volksmond kreeg het beeld al snel de oneerbiedige bijnaam ‘de drol van Hasselt’.
Externe link: Titus Leeser (wikipedia)
Naam kunstwerk: Bundel
Kunstenaar: Henk Maassen (Lent 8 april 1953)
Plaatsing: 1984
Locatie: Nadorster Randpad (Woonwijk De Nadorst), Hasselt
Materiaal: RVS met kleurlak
Toelichting: Het beeld is gemaakt van roestvrijstalen buizen met een laklaag in diverse frisse kleuren. Hoewel 'Bundel' de officiële titel van het kunstwerk is, werd het door de inwoners van Hasselt al snel omgedoopt tot 'De Rietjes'. Henk Maassen studeerde in 1979 af aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) te Enschede. Het beeld in Hasselt is typerend voor zijn kunst in de beginjaren, die bestond uit grote ijzeren constructies met buizen. Samen met het stalen kunstwerk van Carlo Kroon werd het beeld in 1984 onthult om de realisatie van nieuwbouwwijk De Nadorst te markeren. In de gemeenteraad riepen de kunstwerken destijds wat vragen op. Het budget waarmee ze werden aangeschaft was eigenlijk bedoeld voor het plaatsen van speeltoestellen.
Externe links: Henk Maassen (website)
Naam kunstwerk: Four Rectangeles
Kunstenaar: Carlo Kroon (Hilversum 30 oktober 1946)
Plaatsing: 1984
Locatie: De Meent (Woonwijk De Nadorst), Hasselt
Materiaal: RVS
Toelichting: Het beeld is gemaakt van roestvrijstalen buizen en stelt vier rechthoeken voor, zoals de Engelse naam al laat vermoeden. In Emmeloord staat een kunstwerk uit 1981 van Carlo Kroon met dezelfde naam, maar een andere vormgeving. Carlo Kroon volgde de opleiding aan Academie voor Beeldende Vorming te Amersfoort. Na zijn opleiding vestigde hij zich als beeldend kunstenaar in het Drentse Ruinerwold. Samen met het beeld van Henk Maassen werd dit kunstwerk in 1984 aangeschaft om de realisatie van de nieuwbouwwijk De Nadorst te markeren.
Externe links: Carlo Kroon (wikipedia) l Four Rectangles in Emmeloord
Ter gelegenheid van de 750ste verjaardag van de stad Hasselt in 2002 organiseerde de Stichting Culturele Activiteiten Bibliotheek (SCAB) Hasselt een gedichtenwedstrijd. Het resultaat was een keur van fraaie gedichten. SCAB besloot zeven kunstenaars de opdracht te geven om naar aanleiding van een gedicht een kunstwerk te maken. Ze lieten zich daarbij inspireren door de omgeving.
Zo ontstond er een kunstroute door historisch Hasselt. In 2015 is de route volledig gerestaureerd en de brochure opnieuw vormgegeven en gepresenteerd. Het gidsje is verkrijgbaar bij TIP Hasselt.
Kunstwerk 1: Hoevelen zijn niet deze weg gegaan...
Kunstenaar: Ricardo Liong-A-Kong
Plaatsing: 2004
Locatie: Markt, Hasselt
Materiaal: RVS
Toelichting: Dit kunstwerk maakt deel uit van de kunstroute Dicht op Hasselt. Ricardo Liong-A-Kong uit Hengelo maakte in het straatwerk tussen restaurant De Herderin en het Oude Stadhuis een object dat de verbinding legt tussen ernst en vertier, getiteld "Hoe velen zijn niet deze weg gegaan" naar een gedicht van Tin Plomp, toenmalige burgemeester van Zwartewaterland.
Externe link: Ricardo Liong-A-Kong (website kunstenaar)
Kunstwerk 2: De Zwartewaterboot
Kunstenaar: Pier van Dijk (Amsterdam 1 februari 1944)
Plaatsing: 2004
Locatie: Zwartewater, Hasselt
Materiaal: RVS
Toelichting: Dit kunstwerk maakt deel uit van de kunstroute Dicht op Hasselt. Pier van Dijk ontwierp een bootje zoals dat uit papier gevouwen wordt. Deze versie is echer in onverwoestbaar RVS uitgevoerd en rust boven in een dukdalf in het Zwarte Water.
Externe link: Pier van Dijk (website RKD)
Kunstwerk 3: Rimpel in de tied.
Kunstenaar: Margreet Zwetsloot (Uithoorn 11 mei 1954)
Plaatsing: 2004
Locatie: Julianakade, Hasselt
Materiaal: RVS, keramiek
Toelichting: Dit kunstwerk maakt deel uit van de kunstroute Dicht op Hasselt.
Externe link: Margreet Zwetsloot (website)
Kunstwerk 4: Meeuwen
Kunstenaar: Merel Meinen
Plaatsing: 2004
Locatie: Brug over de stadsgracht, Hasselt
Materiaal: RVS
Toelichting: Dit kunstwerk maakt deel uit van de kunstroute Dicht op Hasselt. Op de brug bij het Eiland zijn "De Meeuwen" neergestreken van Merel Meinen, naar een gedicht van Sterre Koopman, destijds 7 jaar.
Kunstwerk 5: Zie de molen draait...
Kunstenaar: Bertus Halfwerk (Olst 7 april 1951)
Plaatsing: 2004
Locatie: Dukdalf in het Zwarte Water, Hasselt
Materiaal: RVS
Toelichting: Dit kunstwerk maakt deel uit van de kunstroute Dicht op Hasselt. Bij de molen plaatste Bertus Halfwerk uit Blankenham zijn kunstwerk met de titel "Zie de molen draait" naar het gedicht van Peter Waninge, destijds vier jaar oud.
Externe link: Bertus Halfwerk (website RKD)
Kunstwerk 6: Rhetorical Feet
Kunstenaar: Bert van Santen (Olst 7 april 1951)
Plaatsing: 2004
Locatie: Dukdalf in het Zwarte Water, Hasselt
Materiaal: RVS
Toelichting: Dit kunstwerk maakt deel uit van de kunstroute Dicht op Hasselt. In het laantje van en naar het kerkhof bij het Van Stolspark vindt u boven uw hoofd twee transparante voetstappen tussen de bomen. De voeten hangen aan staalkabels. 's Avonds is het werk verlicht. Bert van Santen liet zich inspireren door het gedicht van Arjen Bruins, toen 5 jaar.
Externe link: Bert van Santen (website kunstenaar)
Kunstwerk 7: Het Slakkenspoor
Kunstenaar: Bert van Santen (Olst 7 april 1951)
Plaatsing: 2004
Locatie: Dukdalf in het Zwarte Water, Hasselt
Materiaal: RVS
Toelichting: Dit kunstwerk maakt deel uit van de kunstroute Dicht op Hasselt. Els Mondt uit Zwolle maakte voor een muur nabij het poortje in de Gasthuisstraat een slakkenhuis van glasvezelverlichting. Op deze historische plaats, waar in de 13e eeuw een Begijnhof was gevestigd, liet Mondt zich inspireren door het gedicht van oud-Hasselter Rieks Hoogenkamp. Hij dichtte "Zondag in Hasselt". "Van huis naar kerk het slakkenspoor gelegd/ en weer terug/ Zij lopen door de straten/ het eeuwige patroon omdat zij nooit vergaten/ Niets is een mens als hij wordt rechtgezet".
Externe link: Els Mondt (website kunstenaar)