Kunst en cultuur

Categorie | Cultuurhistorie >> Canon van Zwartewaterland

Canon van Zwartewaterland

De biescultuur en de tapijtindustrie in Genemuiden. Het roemrijke verleden van Hasselt als Hanze- en vestingstad. Turf- en recreatievaart in het deftige dorp Zwartsluis. De unieke 'Olde Mesiene' aan de Kamperzeedijk. Dit zijn maar een paar onderwerpen die in de canon van Zwartewaterland aan bod komen. In 50 vensters (thema's) geeft de canon van Zwartewaterland een doorkijkje naar personen en gebeurtenissen uit geschiedenis van Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis en hun buurtschappen.

Hoewel er over de plaatsen genoeg te vertellen valt voor drie afzonderlijke canons, was het een uitdaging om er een gezamenlijke canon van te maken. Zo ontstaat er een mozaïek aan overeenkomsten, verschillen en verbanden tussen de woonkernen aan het Zwarte Water. Belangstelling voor geschiedenis begint vaak dicht bij huis, is de gedachte van de samenstellers. De Canon van Zwartewaterland geeft een goede introductie op de historie van de eigen woonomgeving.

Canon van Zwartewaterland
De canon werd geschreven door Jan van de Wetering, die al ruime ervaring heeft opgedaan met de lokale canons van Zwolle en Heino. Hij kreeg medewerking van de canoncommissie, bestaande uit lokale historici en plaatselijke historische verenigingen. Ook op het Historisch Centrum Overijssel (HCO) kon een beroep worden gedaan voor advies. Ontwerper Frank de Wit was verantwoordelijk voor de vormgeving. Op 7 september 2012 werd de Canon officieel gespresenteerd. De canon is online te raadplegen via de landelijke Canon-website en ook als boek verkrijgbaar (ISBN 978-90-9026805-7) bij de boekhandel. 

Canon in de klas

De Canon van Nederland is in de eerste plaats bedoeld voor het onderwijs. Schrijver Jan van de Wetering heeft er voor gezorgd dat de tekst ook voor jongern prettig en begrijpelijk leesbaar is. De canon is daardoor ook goed bruikbaar in het onderwijs, als lokale aanvulling op de landelijke geschiedenislessen. Er is zelfs een speciale 'Canon in de Klas' beschikbaar voor Zwartewaterland.

Canon van Nederland

De Canon van Nederland is een lijst van 50 thema's die chronologisch een samenvatting geeft van de geschiedenis van Nederland. De Canon werd in 2006 samengesteld in opdracht van de Nederlandse staat, ten behoeve van het geschiedenisonderwijs. In 2020 werd een vernieuwde versie gepresenteerd, waarbij een aantal vensters is gewijzigd. De Canon van Nederland heeft tientallen organisaties geinspireerd om ook over hun thema, plaats of streek een canon te maken.

Externe links:

Canon van Zwartewaterland

Canon van Zwartewaterland in de klas 

Canon van Nederland