Recreatie en toerisme

Categorie | Hanze en Bedevaart >> Bedevaartspad Hasselt

Hanze & Bedevaart
Hasselt profileert zich al jaren cultuur-toeristisch als Hanzestad. Het stadje aan het Zwarte Water maakt deel uit van een samenwerkingsverband van negen Hanzesteden in Overijssel en Gelderland.

Bedevaartsoord
De negen Hanzesteden hebben een thema gekozen, waarmee ze zich van elkaar willen onderscheiden. Voor Hasselt is de keuze gevallen op het verleden als bedevaartsoord. De pelgrimage naar de Heilige Stede maakte van Hasselt in de Middeleeuwen een belangrijk religieus centrum. Nog ieder jaar is de bedevaart naar Hasselt een traditie die plaats vindt op de tweede zondag na Pinksteren.

Hanzestedenlijn
Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) wil inspelen op het compacte karakter van Nederland. Onderdeel van de strategie zijn de verhaallijnen, die plekken verbinden op basis van een thema of interesse. De Hanzestedenlijn is één van deze verhaallijnen. Men hoopt dat internationale toeristen zo niet alleen Amsterdam, maar ook de minder bekende plekken in Nederland bezoeken. De Hanzestedenlijn richt zich in eerste instantie op de Duitse en Vlaamse toerist.

Hanze en Bedevaart

Europese Leader-subsidie
Om het thema ‘Hanze & Bedevaart’ voor inwoners en bezoekers beter zichtbaar en ‘beleefbaar’ te maken, is er met een lokale werkgroep een plan gemaakt. Voor de uitvoering kon een beroep worden gedaan op een Europese Leader-subsidie voor plattelandsontwikkeling. Inmiddels zijn er al diverse onderdelen van het plan uitgevoerd, waaronder de realisatie van informatieve ANWB-borden en de ontwikkeling van de groepsarrangementen: HanzewandelingKerk, Klooster & Kapel en Hoog op Zolder en het Christoffelpad. Zie ook de berichtgeving over het Christoffelpad in de pers: De Stentor   l   De Wandelvrouw

Wandelroute Christoffelpad


Bedevaartspad Hasselt
Momenteel wordt er gewerkt aan het laatste onderdeel: het Bedevaartspad Hasselt. Dit is een route met verbeeldingen en verhalen langs acht locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld in het verleden van Hasselt. Zeven van de locaties zijn te vinden in het historische centrum van Hasselt; het Zwartewaterklooster ligt erbuiten. Via een tentoonstelling, verhalenpalen, informatiepanelen, en een web-app wordt de bezoeker geïnformeerd en (naar we hopen) ook geïnspireerd. 

Onthulling eerste onderdeel Bedevaartspad
Op maandag 6 juli heeft burgemeester Bilder van de gemeente Zwartewaterland het eerste beeldelement van het Bedevaartspad Hasselt onthult. Het eerste onderdeel is een raamdisplay, dat informatie geeft over Peregrinus van Barmentlo. Dit was één van de eerste boekdrukkers in Nederland. Hij was van 1481 t/m 1490 werkzaam in zijn boekdrukkerij aan de Hoogstraat 12. De komende maanden worden er telkens meer onderdelen op de route aangebracht, zodat belangstellenden vanaf voorjaar 2021 het Bedevaartspad zelf kunnen gaan ontdekken. Zie ook de berichtgeving in de pers: 
De Stadskoerier   l   Hasselt Actueel   l   Zwartewaterkrant   l   De Stentor   l   Reformatorisch Dagblad   l   Refo500.

Verhalenpalen
Eén van de onderdelen op de route zijn vier zogenaamde verhalenpalen. Bezoekers kunnen via het 'aantrappen' van de paal een verhaal horen, dat iets vertelt over de locatie of het monument. De verhalenpalen zijn nog in ontwikkeling. Dit zijn de concept-audiobestanden per locatie: VEERPOORT   l   MARIAKLOOSTER   l   HEILIGE STEDE   l   GROTE KERK